Posten voor dummies
Heb je de juiste doelgroep bereikt? Dan is het tijd om na te denken over relevante inhoud. Het is handig om hiervoor een contentplan te maken. Dat is een planning waarop alle evenementen en belangrijke data staan, plus de berichten die hiervoor gedeeld kunnen worden op sociale media. Om geen data over het hoofd te zien, is een TopTopical-kalender een handige tool. Dat is een spreadsheet waarin al deze data gebundeld staan. Op die manier kan je gestructureerd, frequent en actueel de Boekstart-boodschap verspreiden onder je volgers. De berichten kunnen dan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de Voorleesweek, de Jeugdboekenmaand, Vlaanderenleestdag… Noem maar op!
Een andere handige tool is de Meta Business Suite. Die geeft de mogelijkheid berichten en verhalen op zowel Instagram als Facebook op voorhand te plannen. Zo vergeet je niet te posten. Alles kan namelijk op hetzelfde moment ingepland worden. Daarnaast is een gedeelde verantwoordelijkheid voor sociale media ook aangewezen. Deze taak delen met (minstens) één andere collega zorgt ervoor dat het allemaal overzichtelijk blijft. Boekstart promoten op sociale media moet namelijk leuk blijven.
Genoeg ideeën in de lade? Dan is het tijd om ze uit te werken en vorm te geven. Het is leuk om, in plaats van stockfoto’s te gebruiken, foto’s en video’s uit je eigen omgeving te posten. Zowel Canva als de Instagram-app zijn goede en makkelijke tools om deze te bewerken. Heb je zelf niet veel tijd om foto’s te maken? Vraag gerust aan bibliotheekbezoekers of zij leuke foto’s en video’s hebben die bibliotheek- en Boekstart-gerelateerd zijn, zoals een filmpje van een baby’s eerste bibbezoek. Deze zogenaamde user-generated content komt spontaan over en zal zorgen voor extra interactie. De desbetreffende bezoeker zal deze content van de bibliotheek dan waarschijnlijk ook op zijn of haar kanalen delen. Zo bereikt de bibliotheek opnieuw meer mensen.
Je kan de user-generated content ook verder uitwerken met een Instagram take-over. Hierbij krijgt een bibliotheekbezoeker, de zogenaamde ambassadeur, toegang tot jouw sociale mediakanalen en worden verhalen gemaakt over een bepaald evenement of zelfs gewoon een bibbezoek … vanuit het standpunt van de bezoeker. Wanneer er een take-over gebeurt, of er wordt via verhalen verslag uitgebracht van een evenement, is het altijd handig deze te verzamelen in een hoogtepunt op Instagram. Zo kunnen volgers hier later opnieuw naar kijken en kan je hier als bibliotheek later naar verwijzen bij een volgende editie.